9 Eylül 2014 Salı

OSMANLI BANKASI MÜZESİ - SALT GALATA



Geçtiğimiz günlerde, Karaköy Bankalar Caddesi'ndeki tarihi Osmanlı Bankası binasında hizmet veren SALT Galata içindeki  Osmanlı Bankası Müzesi’ne tesadüfen yolumuz düştü. Oraya kadar gidip dönmek olmaz dedik ve hazır zamanımız da varken  müzeyi ziyaret ettik.

Bankalar Caddesi

SALT Galata'dan görünüm

SALT Galata

Müze, sadece 1856’da kurulan Osmanlı Bankası’nın tarihini anlatmakla kalmıyor, Osmanlı İmparatorluğu’ndaki yaşamla ilgili de güzel bir özet sunuyor ziyaret edenlere. Müzeyi Salı’dan Cumartesi’ye kadar hergün 12:00-20:00 arası, Pazar günü ise 10:30-18:00 arası ücretsiz ziyaret edebilirsiniz. Pazartesi günü ise kapalı.

SALT Galata
 
Şayet dönemin finansal gelişmelerini, imparatorluk döneminde azınlıklara yaklaşımı merak ediyorsanız, müzede hem bu döneme tanıklık ediyor hem de sergilenen eserlerle o zamanlara yolculuk ediyorsunuz. Bu eserler arasında, o zamana ait istatistiki bigilerin yanında, beni daha çok etkileyen banka çalışanlarına ait fotoğraf ve özlük belgelerini de içeren dökümanlar oldu. 

Osmanlı dönemine ait  bankanın ve ülkenin bölgesel yapısı

İstanbul şubesi çalışanlarından bazıları...

Kasa dairesi

Kasalar...
 
Aynı zamanda bankanın yer altındaki kasa odasına da girip eski kağıt para ve tahvilleri görmek mümkün.  Eski para demişken, 35 yaşın üstündekilerin çocukluğu döneminde kullanılan eski kağıt paraları görmek de tam bir nostalji yaşatıyor insana. Belki bu tür belge ve bigileri farklı yer ve şekillerde de görebilirsiniz ama hem istatistiki bilgiler hem de sergileme şekli itibariyle görülmeye değer bir yer Osmanlı Bankası Müzesi... Bana kalırsa, sadece büyüklerin değil, o döneme tanıklık etmesini isteyeceğiniz çocuklarınızın da ilgiyle vakit geçirebileceği bir müze burası.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder